Wspaniały zapach czekolady działa odprężająco, uspokajająco oraz wzmaga produkcję serotoniny. Magnez, żelazo, teobromina, flawonoidy i fenylotyloamina zawarte w czekoladzie powodują euforyczne samopoczucie podobne do stanu zakochania. Czekolada zawiera także wysoką zawartość przeciwutleniaczy, dzięki czemu spowalnia procesy starzenia i zapobiega nowotworom. Czekolada wykorzystywana w zabiegach kosmetycznych ma działanie regenerujące, stymulujące, antycellulitowe, pobudza krążenie krwi, redukuje nadmiar tkanki tłuszczowej. Składniki zawarte w maśle kakaowym (lipidy, witaminy z grupy B, PP, A i E, magnez) są tolerowane przez skórę i łatwo wchłaniane.
Czekoladowa masa zastosowana w zabiegu zawiera prawdziwą czekoladę, olej migdałowy lub z pestek winogron. Może zawierać również miód, cynamon lub goździki w zależności od indywidualnych potrzeb klientki.
Czekolada w połączeniu z masażem wykazuje działanie :
Wskazania do masażu czekoladowego :
Przeciwwskazania do wykonywania masażu czekoladowego :